Allmänna effekter av fysisk aktivitet – Reumatikerförbundets digitala kurser

Allmänna effekter av fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet och träning har en rad positiva effekter

Konditionen förbättras
För att kunna förbättra konditionen krävs det att du tränar med en intensitet på minst 60 procent av maxpuls. Vid förbättrad kondition minskar den upplevda ansträngningen och återhämtningen förbättras. Det går alltså åt mindre energi för samma mängd fysiskt arbete. Hjärtat orkar pumpa ut mer blod vid varje slag vilket ger lägre puls och mindre belastning på hjärtat.

Blodtrycket
Träning kan bidra till att normalisera blodtrycket.

Muskulaturen stärks
Musklerna får förbättrad styrka, koordination och uthållighet av regelbunden träning. De första 6-8 veckorna kan man uppleva en styrkeförbättring som främst beror på en anpassning mellan nerver och muskler. Därefter beror ytterligare styrkeökning på att storleken på muskelfibrerna ökar. Välkoordinerade och starka muskler skyddar lederna.

Skelettet
Forskning visar att bentätheten kan öka om skelettet belastas regelbundet. Intensiv fysisk träning i ungdomsåren ger starkare skelett som håller i sig upp i vuxen ålder. Träning som inte belastar skelettet, till exempel simning och bassängträning, ökar inte bentätheten i samma utsträckning.

Vikt
Både aptiten och kroppens energiomsättning kan påverkas av träning. När du går ner i vikt minskar belastningen på lederna och det går lättare att röra sig.

Smärtlindring
Vid träning frisätts endorfiner som är kroppens eget morfin. Endorfinerna leder till minskad smärta och ökat välbefinnande.

Humöret
Endorfiner fungerar också som ett lyckorus, vilket gör att du känner dig piggare och gladare av träning. Hjärnan fungerar bättre och koncentrationsförmågan ökar.